Een aantal websites die we niet kozen – varia

Wanneer er gekeken wordt naar de meest bezochte websites, dan zijn er een aantal gemakkelijke inkoppertjes. De zoekmachines winnen het wereldwijd. Zij staan in elk land op de eerste plaats en in de Westerse wereld is dat duidelijk: Google wint het op veel fronten. Andere websites die het niet haalden, waren de sociale media die we opzettelijk niet uitgebreider behandeld hebben. Ze zijn desalniettemin een groot gedeelte van het gebruik van het internet. Dagelijks loggen miljoenen mensen in op Facebook, Twitter en andere sociale media accounts. Niet alleen wordt er het meest ingelogd op deze websites, ze eisen ook de meeste tijd van de mensen op. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?

De tijdrovende sociale media

De sociale media zijn bijzonder tijdrovend. Mensen die zeggen dat zij even op Facebook gaan kijken, kunnen meer dan een uur bezig zijn. Eerst moeten de meldingen bekeken worden. Je krijgt meldingen van mensen die hebben gereageerd op jouw status, mensen die hebben gereageerd op een status waar jij op gereageerd hebt, en meldingen van mensen die dingen leuk vinden waar je iets mee te maken hebt. Tegen de tijd dat je deze meldingen allemaal bekeken hebt, kun je de tijdlijn over. Alle mensen die iets geplaatst hebben en alle groepen die je leuk gevonden hebt, hebben wel iets te melden. Daarbij komen de reclames ook nog eens. Met wat geluk heb je zelfs een aantal berichten waar je op moet antwoorden. En vergeet de spelletjes niet. Vrienden hebben je een leven gestuurd en willen een leven terug krijgen zodat zij ook verder kunnen spelen.

Het resultaat is dat we uren door kunnen brengen op deze websites, en dat is tegenwoordig goed te merken. Tijdens het drinken in de kroeg of op een terrasje zitten de meeste mensen met een mobiel in de hand. Zij communiceren met heel de wereld, maar niet met de mensen om hen heen. Dit is tegenwoordig ontzettend gewoon geworden. We zijn altijd bereikbaar op de sociale media, maar echt sociaal zijn we niet meer.

De toekomst van de sociale media

Experts wijzen in twee verschillende richtingen. De eerste groep stelt dat de sociale media alleen maar verder zullen gaan groeien en dat ze straks steeds verder met elkaar verweven zullen raken. Andere experts stellen dat de irritatie en ergernissen op een gegeven moment de overhand zullen nemen en dat de mensen steeds minder te vinden zullen zijn op de sociale media. In ieder geval kan het geen kwaad om eens in de gaten te houden hoeveel jij in het bijzijn van anderen druk in gesprek bent met alle mensen, behalve met de mensen die om je heen zitten.