Wikipedia

Op het internet zijn we vaak op zoek naar informatie. We willen weten hoe bepaalde dingen werken, hoe een bepaalde acteur ook alweer heette of in welk jaar Bonifatius stierf in Dokkum. Hiervoor kunnen we Google gebruiken, die de meest relevante resultaten zal tonen aan de hand van de zoekopdracht. Handig natuurlijk, maar we kunnen ook direct naar wikipedia gaan, de online encyclopedie. Dit heeft bepaalde voordelen, maar de meeste mensen vergeten de nadelen die verbonden zijn aan de websites waar iedereen op kan plaatsen.

Voordelen van Wikipedia

De voordelen van Wikipedia mogen duidelijk zijn. Alle informatie is op één plaats te vinden, maar wat een groter voordeel is, is dan Wikipedia gebruikmaakt van interne links. Wanneer je een stuk leest over de Russische Revolutie van 1917, dan kun je op de namen zoals de naam van Lenin klikken om direct naar de pagina te gaan die over deze persoon gaat. Dat maakt het makkelijker om direct het hele verhaal te kunnen begrijpen, inclusief alle achtergronden. Ook is Wikipedia in veel verschillende talen te gebruiken, en is de website volledig gratis. Reclame zal je er niet vinden, er wordt alleen eens in de zoveel tijd gevraagd om een vrijwillige donatie om de website te helpen voortbestaan.

Nadelen van Wikipedia

Wikipedia is heel goed te gebruiken als naslagwerk. Er staat veel informatie op, maar je moet wel weten hoe je de informatie kunt gebruiken. Het is namelijk niet zo dat je één op één de informatie kunt gebruiken. Het nadeel van Wikipedia is dat iedereen er informatie kan plaatsen. Dit zorgt er regelmatig voor dat hele artikelen herzien moeten worden, omdat de bronnen die gebruikt zijn, geen goede bronnen waren om het artikel tot stand te laten komen. Wat betekent dit?`

In feite kun je de informatie op Wikipedia prima gebruiken, maar dan moet je af en toe wel even nagaan of de informatie in het artikel correct is. Wanneer iemand aantekeningen gemaakt heeft, zie je dit snel genoeg terug. Wikipedia waarschuwt dan met de melding dat er getwijfeld wordt aan de juistheid van de inhoud. Dat is een belangrijke opmerking, die informatie kun je niet gebruiken.

Veel veranderingen in 5 jaar tijd

De afgelopen vijf jaar tijd is Wikipedia stukken scherper geworden op de informatie die getoond wordt op de website. Er wordt steeds meer gecontroleerd en wanneer bepaalde auteurs herhaaldelijk fouten maken in de bijdrages die zij leveren, dan wordt het account gesloten zodat Wikipedia voorzien blijft van betrouwbare informatie. Kijk uit dat je je hier niet blind op staart, het aantal artikelen dat dagelijks toegevoegd wordt aan Wikipedia is groot, en het heeft tijd nodig voordat alles gecontroleerd kan worden op correctheid.