YouTube, een wereldwijde winnaar

YouTube is één van de websites die wereldwijd het meest bezocht wordt. Ook in Nederland en België staat de website op een top 3 positie en dat is goed te begrijpen wanneer je kijkt naar de mogelijkheden, de inhoud en de doelstellingen. YouTube heeft lange tijd ter discussie gestaan met betrekking tot de rechten op de inhoud van de media die beschikbaar gesteld is, en heeft veel geklaag mogen ontvangen op het moment dat de reclames in de media geknipt werden. Heeft dit YouTube geschaad? Nauwelijks, bijna alle gebruikers zijn weer teruggekomen en dagelijks zijn er miljoenen bezoekers te vinden op deze website. Maar wat doen wij eigenlijk met YouTube, en wat laat het ons precies doen tijdens het surfen?

Achtergrond, of juist educatie

YouTube wordt het meest gebruikt op drie verschillende manieren. De eerste manier is dat veel mensen een afspeellijst openzetten tijdens het huishouden, het gamen of het doen van huiswerk. Zij maken een lijst met nummers, of kiezen een eerste nummer en laten YouTube zelf de rest afspelen vervolgens. Deze manier wordt veel gebruikt, en is net zo bekend als de volgende manier. YouTube wordt veel gebruikt als manier om vermaakt te worden. Grappige filmpjes, stukjes uit video’s en boodschappen van bepaalde vloggers maken het leuk om gewoon even een uurtje te gaan zitten en te kijken.

De laatste manier is educatief. Je kunt op YouTube veel leren. Er zijn filmpjes om je te helpen met huiswerk, er zijn wetenschappers die informatie op YouTube hebben gezet en er zijn veel mensen die recepten uitgewerkt hebben en laten zien hoe je het eten in elkaar kunt draaien.

De voordelen

De voordelen maken YouTube erg gewild. Wanneer je een account aanmaakt, dan is dat volledig gratis. Vervolgens kun je filmpjes opslaan, mensen volgen en reacties plaatsen op bepaalde video’s, zoals die van jouw favoriete band. Op die manier mis je niets meer, kun je mensen ontmoeten en kun je zelf lijsten maken van filmpjes die afgespeeld moeten worden terwijl jij iets anders gaat doen. Handig, en vooral erg gebruiksvriendelijk.

Wat minder gebruiksvriendelijk is, dat zijn de reclames die in de filmpjes geplaatst zijn. Daar hebben we het maar mee te doen. YouTube heeft namelijk besloten dat het gebruik van de website gratis moet blijven voor de gebruikers, maar tegelijkertijd is er veel ruimte nodig, en mensen die achter de schermen aan het werk zijn met de website. Om inkomsten te kunnen krijgen om deze kosten te kunnen dekken, is besloten om de reclames in de filmpjes te zetten. Een gratis website, zolang je langs de reclames heen kunt kijken.

Is het veilig?

Alle filmpjes die op YouTube komen, zijn gecontroleerd door de medewerkers. Porno kom je niet tegen op YouTube en de meest grove filmpjes worden verwijderd. Ook kun je filmpjes aangeven bij de medewerkers, waarmee de website er veel aan gedaan heeft om het zo goed mogelijk te laten werken.